Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, este „țintuit” în postura de învins și îngenuncheat, pentru a patra oară, de Tribunalul București. Magistrații i-au administrat încă o înfrângere în serialul juridic ”Anulare autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu”.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 2 a fost suspendat, dar sentința nu este încă definitivă, iar Nicușor Dan pare a-și fi „modificat” fișa postului și a cerut, în instanță, anularea a peste 150 de autorizații de construire.
Numai că, potrivit legii, Nicușor Dan – în calitate de primar general – nu se poate substitui Prefectului Capitalei, numai acesta – la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) – putând să ceară anularea unor astfel de autorizații de construire.
Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, este acuzată că a cheltuit 18 milioane de lei pe asistență juridică în 2023, chiar dacă ar avea 60 de juriști angajați. (informații punctuale AICI).
„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sesizează Curtea de Conturi privind cheltuielile iresponsabile ale Primăriei Capitalei, care, deși are peste 60 de juriști angajați, a plătit 18.000.000 lei pentru servicii de asistență juridică externă doar în 2023. Asta în timp ce bucureștenii stau în frig din cauza lipsei de investiții în infrastructura de termoficare”
FACIAS
Joi, 25 ianuarie 2024, magistrații de la Tribunalul București îi arată, încă o dată, un „cartonaș roșu” lui Nicușor, într-un alt proces din seria ”Anulare autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2”.
Numai că întreg scenariul uluitor se va desfășura, în aceleași condiții, multă vreme de acum încolo, din cauză că Nicușor Dan – chiar dacă știe că nu are dreptul, prin lege, să ceară anularea unor astfel de autorizații de construire – insistă să deschidă procese, într-o impetuozitate demnă de o cauză mult mai bună.
Totuși, aceste procese nu reprezintă doar o înfrângere multiplicată a lui Nicușor Dan, ci – așa cum a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul – o pierdere financiară imensă pentru bugetul local și, în cele din urmă, pentru cetățenii din București.
Ca și în celelalte trei procese, magistrații de la Tribunalul București au admis ”excepția lipsei calității procesuale active a reclamanților”, respectiv Municipiul București și primarul general Nicușor Dan.
Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
„Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepția lipsei calității procesuale active a reclamantilor, invocată de pârâți, atât cu privire la cererea de suspendare, cât și cu privire la cererea de anulare.
Respinge cererea pârâţilor SECTORUL 2 BUCUREŞTI şi PRIMARUL SECTORULUI 2 BUCUREŞTI de acordare a cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată.
Pronunțată, astăzi, 25.01.2024, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței conform art. 396 alin. 2 C. proc. civ.”, au decis judecătorii de la Tribunalul București.
Avocatul Radu Dinulescu, a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, că este vorba despre un „șuvoi de bani publici” irosit de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Sunt plătiți avocați, sunt plătite cheltuieli de judecată, iar bugetul public are de suferit. Practic, Nicușor Dan ar trebui să pună „frână” acestor cheltuieli cu procese pe care le pierde pe bandă rulantă, numai că încă nu o face.
„Ar trebui să aducem în atenție o vorbă românească pe care sunt convins că o știe toată lumea: «Dacă doi oameni îți spun că ești beat, atunci trebuie neapărat să te duci să te culci».
Suntem în fața unei a patra decizii, unei a patra hotărâri judecătorești care invocă și admite excepția lipsei calității procesuale active a Municipiului București și a primarului general Nicușor Dan, ca autoritate publică executivă.
Noi, toți specialiștii în drept, ne întrebăm când va pune frână primarul general Nicușor Dan acestui, până la urmă, șuvoi de bani publici, acestei pierderi colosale pe care o are bugetul public prin plata pe care el o face avocaților și prin plata cheltuielilor judiciare la care este obligat de către instanța de judecată”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
„Situația aceasta este simetrică în procesele pe care Nicușor Dan le are cu Inspectoratul de Stat în Construcții, unde a pierdut 90% din litigiile pe care le-a făcut împotriva proceselor-verbale de amendă ale ISC-ului.
Aceste-procese verbale aveau ca obiect faptul că Nicușor Dan REFUZĂ să aelibereze autorizații de construire.
Sunt prejudicii imense. Oamenii aceștia pe care Nicușor Dan îi dă în judecată, beneficiarii autorizațiilor de construire, au avut și au blocaje din cauza acestor litigii care trenează de vreo șase luni. Au avut blocaje la băncile finanțatoare, care au refuzat să emită creditele.
Sunt prejudicii enorme, iar omul ăsta (n.red. – Nicușor Dan) nu pricepe.
Se pare că singurii care îl vor face să priceapă că e istorie sunt cei care compun electoratul bucureștean, care s-a convins de ce poate Nicușor Dan”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Citește și:
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”